Tip van de week

 

Tip van de week #4

Zeg jij ook vaak ja, terwijl je eigenlijk nee bedoelt? Misschien komt dat omdat je de ander niet teleur wilt stellen, of omdat je aardig gevonden wilt worden. Als je dit te vaak doet heb je er waarschijnlijk last van, brengt het je in tijdnood of doe je dingen waar je een hekel aan hebt.

Hoe leer jij om NEE te zeggen zonder daar een rotgevoel aan over te houden.

Foto credits: FotoRieth via pixabay.com

1- Word jij door een collega overvallen met de vraag om in te vallen terwijl je daar absoluut geen tijd voor, of zin in hebt, en je vindt het lastig om meteen nee te verkopen, zeg dan eens: Ik kom op je vraag terug, ik laat het je z.s.m. weten.” Dit geeft jou de kans om je nee voor te bereiden. De volgende dag zou je dus kunnen zeggen: “Ik kan niet voor je invallen, deze keer past het niet in mijn agenda, volgende keer misschien beter.”

2- Luister en leer van anderen, kijk hoe anderen nee zeggen. Hoe komt dat op je over? Vind je diegene door zijn/haar nee een minder aardig persoon? Waarschijnlijk niet, sterker nog, de kans is groot dat je juist respect hebt voor zijn of haar duidelijke nee.

3- Oefen met nee zeggen en begin klein. Als jij bijvoorbeeld op straat aangesproken wordt door iemand die een abonnement op een krant wil verkopen, zeg dan “ik heb geen interesse, fijne dag nog” een loop rustig door zonder verder te reageren.

Wil jij nog meer tips en oefeningen om assertiever te worden, en wil jij in staat zijn om vaker nee te zeggen, vul dan het contactformulier in en ik neem contact met je op.