Zo vergeet jij nooit meer een naam

 

Ben jij ook zo slecht in het onthouden van namen, ik in elk geval wel. Gezichten daarentegen onthoud ik wel, toch is het vaak gênant als ik iemand tegen kom die me enthousiast met mijn naam begroet. Ik voel me dan redelijk opgelaten. Ik probeer het echt wel, maar tijdens een feestje of receptie ontmoet je vaak meerdere nieuwe personen die zich allemaal aan je voor stellen. Het lukt me dan niet om al die namen te onthouden.

foto via Shutterstock

Gelukkig is er de look, snap, connect methode die er voor zorgt dat jij (en ik) nooit meer een naam vergeten. De methode is in het leven geroepen door Dr. Gary Small, professor of Psychiatry and Aging at the UCLA School of Medicine. Zijn 3 stappen techniek werkt als volgt:

  • Wanneer jij iemand voor het eerst ontmoet focus jij je op de persoon, je kijkt met aandacht naar de persoon en zoekt naar het meest opvallende kenmerk. Dit kan bijvoorbeeld een grote neus zijn, veel sproeten of diepliggende ogen. Tegelijkertijd luister je oplettend naar zijn naam. (LOOK)
  • Vervolgens maak je een mentaal snapshot, ontmoet jij bijvoorbeeld mijnheer Bergmans; dan ligt het voor de hand om een man die op een berg staat te visualiseren. Sommige namen zijn wat lastiger dat geef ik toe, van Jenny Janssen zou ik bijvoorbeeld een wielrenner maken (Jan Jansen) en een ex van mijn zoon heet ook Jenny. Mijn beeld zou dus de ex van mijn zoon op een wielrenfiets zijn (SNAP)
  • Bij de laatste stap maak je een visuele connectie van de eerste 2 stappen; heeft Jenny Janssen bijvoorbeeld opvallend veel sproeten in haar gezicht dan zou ik de ex van mijn zoon visualiseren met heel veel sproetjes in haar gezicht op een wielrenfiets.(CONNECT)

Het proces van het zoeken naar de juiste beelden die vervolgens te visualiseren en het maken van de connectie zorgt ervoor dat jij nooit meer een naam vergeet.

Categorie