Word jij ‘s nachts altijd op dezelfde tijd wakker?

Word jij ‘s nachts ook altijd om 2.10 uur wakker, om half 4, of precies om 1 minuut over drie? Als jij elke nacht rond hetzelfde tijdstip wakker wordt baal je daar waarschijnlijk van. Problematisch word het pas echt als je er overdag last van hebt, zoals vermoeidheid of concentratiestoornissen.

Foto credits: Duncan Shaffer via unsplash.com

Volgens de Chinese geneeskunde zegt het tijdstip waarop je wakker wordt iets over je fysieke en  mentale gezondheid. Deze geneeskunst kent namelijk een eeuwenoude biologische klok, de organen in ons lichaam zijn volgens deze theorie onderworpen aan een cyclus van 24 uur. Elke twee uur heeft een orgaan de hoogste activiteit. Het orgaan dat precies twaalf uur daarvoor het actiefst was, is dan bezig aan een rustfase. Het tijdstip waarop je wakker wordt, vertelt je dus welk orgaan op dat moment actief is, en welk orgaan aan het herstellen is.

En wat betekent dat voor jou?

Word jij wakker tussen 23.00 en 1.00 uur?

Tijdens deze uren maakt je galblaas overuren, misschien eet je te vet, te veel suiker of drink je te veel alcohol, en probeert je galblaas je dat duidelijk te maken. De emotie die bij je galblaas hoort is bitterheid. Als je last hebt van slapeloosheid in deze periode dan zou het kunnen zijn dat je te te streng bent voor jezelf óf voor anderen.

Word jij wakker tussen 1.00 uur en 3.00 uur?

Deze 2 uren vertellen je iets over je lever. De emotie die bij dit orgaan hoort is boosheid of frustratie. Ben jij geërgerd of heb je woorden met iemand? Lopen de dingen niet zoals jij dat graag wilt. Dan is dat misschien de oorzaak.

Word jij wakker tussen 3.00 uur en 5.00 uur?

Dit is de periode waarin je longen centraal staan. Bij dit orgaan hoort de emotie verdriet. Is er recentelijk iets verdrietigs gebeurt in je leven, dan is de kans groot dat je daarvan wakker ligt.

Word jij wakker tussen 5.00 uur en 7.00 uur?

Heb je wat verkeerds gegeten? Of heb jij problemen met je spijsvertering? Dan zou dat de reden kunnen zijn dat je wakker wordt tussen 5.00 en 7.00. Je dikke darm is nu het meest actief. Walging is de emotie die hoort bij dit orgaan. Ben je ontevreden op je werk of in je privéleven? Of andere dagelijkse dingen? Dikke kans dat je daarom rond dit tijdstip wakker wordt.

Wil jij dit patroon doorbreken?

  • Kijk dan niet op de klok bij het wakker worden. Grote kans dat jij je gaat focussen op dit tijdstip.
  • Of neem voor het slapen gaan een glas (warme) melk. In melk zit tryptofaan, waaruit melatonine wordt gemaakt, wat weer zorgt voor een goede nachtrust.,
  • En natuurlijk heb jij ‘s nachts altijd een raam open in je slaapkamer, en in de winter de verwarming niet aan.