Wat mogen we eigenlijk nog wel?

 

Ik vind van mezelf dat ik redelijk milieuvriendelijk bezig ben en bewust leef. Ik gebruik de auto zo weinig mogelijk, ga bij voorkeur te voet of met het openbaar vervoer, eet bijna geen vlees, en áls dan alleen biologisch. Ik rook niet, scheid mijn afval en ruim de hondenpoep van Puck netjes op. We hebben al 20 jaar dezelfde plastic kerstboom en datzelfde geldt voor bijna al onze meubels. Als ik boodschappen doe neem ik een rieten tas mee, en let erop dat ik alleen dát koop wat ik nodig heb. Zo'n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol! (Bron: milieucentraal.nl

Maar het kan natuurlijk altijd beter. Zo sprak ik laats iemand die het echt niet vond kunnen dat wij met z’n tweeën in zo’n enorm groot huis wonen (haar woorden) en 2 auto’s hebben. Dat laatste is een punt waar ik inderdaad ook over nadenk, is dat wel nodig? Een andere kennis vertelde me dat je het anno 2019 echt niet meer kunt maken om bloemen te kopen, want slecht voor het milieu.

Foto credits: Seth Doyle via Unsplash.com

En dan alle spullen die we met z’n allen verzamelen in de loop van de tijd. Al die spullen moeten geproduceerd, vervoerd en vaak geïmporteerd worden. Wist je dat de zestien grootste zeecontainers ter wereld evenveel zwavel uitstoten als alle auto’s ter wereld. Behoorlijk shocking...

Onze kleding zou ook een punt van aandacht moeten zijn, het zou het beste zijn als iedereen zijn kleding recycled, want al die kleding is al geproduceerd en vervoerd. Ik geef toe fashion is een zwak puntje bij mij, ik hou van kleding, schoenen en tassen. Mijn kleding is bij lange na niet allemaal duurzaam en milieuvriendelijk. Sinds mijn shopstop van een jaar ben ik echter wel bewuster gaan kopen. Kleding weggooien doe ik sowieso niet, alles wat ik niet meer draag gaat naar mijn dochter, een goed doel of de 2e hands winkel.

Steeds meer merken produceren duurzaam en milieuvriendelijk, Stella McCartney en Filippa K hebben beide een waanzinnig mooie collectie, Toms schoenen zijn gemaakt van duurzaam en veganistisch materiaal zoals hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester en Iris Maree maakt de mooiste tassen van diervriendelijk ‘veganleer’.

Hopelijk gaan steeds meer mensen nadenken over wat beter kan, actie ondernemen en hun leefstijl aanpassen. En gelukkig blijft er dan nog heel veel over wat wel kan en mag.

Categorie