Wat doet een lifestyle coach eigenlijk?

Je hebt er vast wel eens van gehoord; een lifestyle coach. Misschien denk jij bij een lifestyle coach aan iemand die je helpt om een gezondere lifestyle te bereiken, gezonder te eten en je stimuleert om te gaan gaat sporten. Of denk jij aan een coach die je helpt om bepaalde keuzes te maken in je privéleven of carrière?

Kortom wat is een lifestyle coach en wat kan hij of zij voor je betekenen?

Een lifestyle coach kan inzicht geven in je vastgeroeste patronen en gedachtes. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en worden gedrag en gedachtes duidelijker voor je. Denk jij bijvoorbeeld regelmatig “ik heb nooit tijd voor mezelf” dan gaat een lifestyle coach met jou onderzoeken hoe reëel deze gedachte is, en hoe je ervoor zorgt wel tijd voor jezelf te hebben. Wil jij je graag ontwikkelen en carrière kansen grijpen maar zegt je innerlijke criticus dat je dat niet kunt of dat anderen beter zijn, ook dan kan een lifestylecoach dat samen met jou onderzoeken en je stimuleren. Dankzij een lifestyle coach kan je jezelf dus ontplooien en jezelf beter leren kennen. Daardoor maak je veranderingen die gunstig zijn voor je privé-leven en je carrière.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een lifestyle coach?

Allereerst heeft een psycholoog een afgeronde opleiding psychologie. Een BIG geregistreerde psycholoog stelt een diagnose, en maakt een behandelplan. Je hebt een verwijzing van je huisarts nodig, en jouw zorgverzekeraar vergoed de consulten bij een BIG geregistreerde psycholoog. Een psycholoog richt zich op psychische problemen die jouw leven in het heden beperken. Je bezoekt een psycholoog voor bijvoorbeeld verslavingsproblematiek, een dwangstoornis, angsten, onzekerheid, een depressie of somberheid.

Lifestyle coach is een vrij beroep, iedereen kan zich lifestyle coach noemen, een bordje bij zijn deur hangen en een website bouwen. Het loont dus de moeite om te kijken naar de vooropleiding van de lifestyle coach die je van plan bent te bezoeken. Een lifestyle coach legt de nadruk op wie je nu bent, wie je eigenlijk wilt zijn en wat je kunt. Het traject bij een lifestyle coach komt voort uit positief denken, het denken in mogelijkheden en het verkennen van de toekomst.

Bij een psycholoog ligt de nadruk vaak op de link tussen het verleden en het heden. Een lifestyle coach is je sparringpartner en de focus ligt vooral op het nu en op de toekomst. Er zijn ook psychologen die tevens lifestyle coach zijn, en lifestyle coaches die een psychologische achtergrond hebben en op dat gebied goed onderlegd zijn. Neem dus vooral je tijd om uit te zoeken bij wie jij een goed en betrouwbaar gevoel hebt.

Wat kost een lifestyle coach?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de coach, die bepaalt namelijk zijn of haar tarief. Het gemiddelde uurtarief van een betrouwbare lifestyle coach met een gedegen achtergrond ligt rond de €60. Meestal krijg je korting als je een kort traject ingaat, en het kennismakingsgesprek is vaak gratis.

Nieuwsgierig geworden naar wat ik voor je kan betekenen, en wil jij een gratis kennismakingsgesprek? Vul dan het contactformulier in. 

Categorie