Waarom maakt shoppen gelukkig?

 

Vanochtend stond je in de file, je baas had kritiek op je laatste presentatie, en je collega had zich wéér eens ziek gemeld. Vervolgens ontdekte je een diepe kras op de zijkant van je auto, en was je te laat bij de BSO om je jongste telg op te halen. Eindelijk thuis, staat je vervelende altijd mopperende overbuurman bij je voordeur om zijn beklag te doen over je kat, zucht.....Terwijl je hem te woord staat zie je onder de overkapping een DHL doos liggen, en maakt je hart een vreugde-sprongetje. Gelijk vraag je je af wat erin zit, die broek die je online besteld had of die nieuwe badlakens. Eigenlijk maakt het jou niet uit wat erin zit, al is het kattenvoer. Uitpakken wil je, en het liefst zo snel mogelijk.

Herkenbaar? Wat is het, wat dat geluksgevoel veroorzaakt bij het uitpakken en het shoppen wat daaraan vooraf gegaan is. Het zien van de DHL doos zorgt onmiddellijk voor stress-reductie. Met name online shoppen is voor een grote groep mensen een middel om stress te verminderen, en zich beter te voelen. Je hoeft namelijk je auto nergens te parkeren of met tassen te sjouwen. Ook kun je zoveel tijd nemen als je wilt, zonder ongeduldige verkoopsters of bemoeizuchtige mede- shoppers.

Foto via pixabay.com

 

Mensen kopen vaak dingen om zich beter te voelen, of het nou een nieuwe bank, broek of een sportschool abonnement is. Het kopen is een belofte voor de toekomst. Met die broek zul je er op dat feest vast fantastisch uitzien, met dat sportschool abonnement ligt dat strakke lijf straks binnen handbereik, en die nieuwe bank gaat je woonkamer een totale make-over bezorgen.

Shoppen en daarna het uitpakken zorgt dus voor een geluksgevoel, en is stress verlagend. Zolang je beseft dat shoppen geen oplossing is voor al je problemen, en het je niet in financiële moeilijkheden brengt is er niet zoveel mis mee om af en toe dat geluksmoment te pakken.

Beland je echter in een vicieuze cirkel van je slecht voelen, shoppen, je even goed voelen totdat er weer iets negatiefs in je leven gebeurd waardoor je je weer slecht voelt, en onmiddellijk gaat shoppen, is het wellicht verstandig om te kijken naar andere manieren om te dealen met tegenslagen. Een goede coach of therapeut kan je daarbij helpen.

Categorie