Waarom je niet aan kinderen moet beginnen

 

Kinderen zijn zaligmakend, het grootste geschenk op aarde, mocht je zo gelukkig zijn om ze te krijgen. Nou nee dus, volgens onderzoek  door Jennifer Glass (University of Texas), Robin Simon (Wake Forest University) en Matthew Andersson (Baylor University) zijn de meeste stellen gelukkiger voordat ze kinderen kregen, of stellen die kinderloos zijn. Bij het onderzoek werden 22 landen (waaronder Nederland) betrokken.

Wat zijn de belangrijkste redenen die ervoor zorgen dat je bloedjes je niet altijd dat langverwachte geluksgevoel bezorgen?

Foto credits: Trinity Kubassek via Pexels.com

  1. Het gebrek aan tijd voor elkaar. Met name de eerste 3 jaar heb je weinig tijd over voor je sociale leven, sporten of om een romantische date met je lief te plannen. Je leven bestaat voornamelijk uit flesjes, luiers en het van hot naar her slepen van reiswiegen, buggy’s en het bijbehorende kleine wondertje. Meestal lig jij om een uur of 9 uitgeteld op de bank, hopende dat je een nacht door kunt slapen. Romantische of lust gevoelens zijn vaak ver te zoeken.
  2. Het gebrek aan slaap. Een huilbaby of peuters die ‘s nachts klaarwakker zijn en willen spelen is niet bevordelijk voor je nachtrust. Dit gebrek aan slaap zorgt in het ergste geval voor oververmoeidheid en de neiging om je kleine lieveling achter het behang te plakken.
  3. Financiële problemen, kinderen zijn duur, heel duur. Een kind kost al gauw € 80.000. De fase tot de basisschool (0-12 jaar) kost volgens het Nibud ruim € 50.000. In de jaren van de middelbare school (12-18 jaar) komt daar een kleine € 30.000 bij. De kosten beginnen voor de geboorte al met de inrichting van de babykamer en het kopen van de babyspullen. Alleen al aan luiers gaan zo’n € 1500 op. (Bron: ffp.nl )

Gelukkig zijn er ook veel koppels die zielsgelukkig zijn gebleven nadat ze kinderen kregen. Wij hebben er 4 en ik was al op jonge leeftijd moeder, mocht ik het over kunnen doen, zou ik het op dezelfde manier hebben gedaan. Onze kids bezorgen ons veel geluk, alhoewel de keren dat ik ze achter het behang wilde plakken, of op de trein naar Timboektoe wilde zetten niet te tellen zijn. Kan ik me een gelukkig leven zonder kinderen voorstellen? Jazeker, zonder kids was ik waarschijnlijk meer gaan reizen en had ik wellicht op carrière gebied kansen gegrepen die ik nu heb laten voorbijgaan. Ik zou ze echter voor geen goud willen missen en prijs mezelf gelukkig met zo’n groot gezin.

Categorie