Waarom je na één drankje niet kunt stoppen

Ik drink nooit meer...of niet meer zo véél in elk geval. Morgen tijdens het feest, festival of in de kroeg, hou ik mezelf in... hoogstens 1 of 2 drankjes en dan is het klaar. Herkenbaar? Dat je dan toch overstag gaat en meer drinkt dan je lief is, klinkt je waarschijnlijk ook heel herkenbaar in de oren.

Hoe komt het eigenlijk dat je dan toch meer alcohol, (want daar heb ik het over) drinkt dan je je had voorgenomen.

De grote boosdoener is endorfine. Drink jij alcohol dan gaat je lichaam extra veel van dit hormoon aanmaken. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel en werkt pijnstillend. Daarnaast reguleert endorfine de dopamine-afgifte in ons beloningssysteem. Pffff....Je wordt dus door je brein als het ware beloond voor het drinken van dat wijntje, biertje of cocktail. Daar gaan je goede voornemens. Sterker nog, hoe meer je drinkt, hoe groter de beloning.

Alsof dat nog niet genoeg is, bestaat er ook nog zoiets als het D1 en D2 neuron. Het D1 neuron vertelt je dat je vooral moet blijven drinken. Het D2 neuron is de verstandigste van de 2 en fluistert in je oor dat je moet stoppen. Nou zou je kunnen luisteren naar D2, ware het niet dat die alcohol inname er voor zorgt dat D2 op de achtergrond verdwijnt en op een gegeven moment er maar helemaal de brui aan geeft.

Conclusie: je kunt maar beter nee zeggen tegen dat eerste drankje als je van plan bent om de volgende dag zonder kater wakker te worden. 

Categorie