Waarom is afvallen moeilijker voor kleine vrouwen?

Ben jij klein van stuk, dan sta je al 1-0 achter als je wilt afvallen. Niet eerlijk maar het is helaas de harde waarheid. Voor kleine vrouwen is het moeilijker om gewicht te verliezen dan voor hun langere seksegenoten. 

Het is al frustrerend voor je als je klein van stuk bent en je komt 2 kilo aan, dat is namelijk eerder zichtbaar dan bij je langere vriendin. Bij je vriendin van 1.75 m zie je het niet, al komt ze 5 kilo aan. En dan kom ik je ook nog vertellen dat het voor jou moeilijker is om die 2 kilo weer kwijt te raken. Nou ja, de Amerikaanse arts Craig Pernick heeft het onderzocht en er een artikel over gepubliceerd in Women’s Health.

foto credits: Bruce Mars via Pexels.com

Waarom is het moeilijker voor kleine vrouwen om gewicht te verliezen?

  1. Ten eerste is het metabolisme van kleine vrouwen langzamer dan dat van lange vrouwen. De gemiddelde vrouw verbrand (in rust) ongeveer 1400 ckal per dag. Ben jij klein van stuk zijn dat er ongeveer 1200. Hoe kleiner je bent, hoe minder energie je lichaam nodig heeft, en hoe minder energie je lichaam verbrandt.
  2. Bij kleine vrouwen zijn de organen ook kleiner, je longen, lever, hersenen enz. Kleine organen verbruiken minder energie.
  3. Alsof dat nog niet erg genoeg is, hebben kleine vrouwen minder spiermassa. Dus ook daar ben je als kleine vrouw in het nadeel. Spiermassa zorgt voor verbranding.

Conclusie: je zult meer moeite moeten doen om gewicht te verliezen. Krachttraining in combinatie met een gezond dieet is nog steeds een effectieve methode. Spiermassa zorgt ook in rust voor verbranding van calorieën.

Maar......het heeft ook een groot voordeel om klein te zijn. Volgens onderzoek leven kleine mensen namelijk langer. Een onderzoek uit 2014 gepubliceerd in PLOS One heeft aangetoond dat kleine mensen een langere levensverwachting hebben. Kleine mensen blijken een gen te bezitten dat gelinkt is aan een langer leven, dit is volgens de onderzoekers dan ook de verklaring voor de langere levensverwachting.

Categorie