Move over mindfulness, maak plaats voor kindfulness..

Wat mindfulness is weet je zeer waarschijnlijk wel, misschien heb je een cursus of workshop gevolgd, of een opleiding om zelf cursussen aan te kunnen bieden. Bij mindfulness leer je om bewust in het huidige moment aanwezig te zijn, en dat zonder (voor)oordelen. Klinkt simpel, maar is het zeker niet altijd.

Maar nu kindfulness: wat is dat, en moeten we dat nu ook weer met zijn allen omarmen en uitmelken? Ik zeg met volle overtuiging ja. Mindfulness is met name gericht op jouw bewustwording en de acceptatie van het moment en situatie. En bij dat alles moet je vooral lief zijn voor jezelf. En daar zit het grote verschil bij kindfulness ben je niet alleen lief voor jezelf maar ook voor een ander.

Foto credits: silviarita via Pixabay.com

Je focus ligt ook op de behoeftes en noden van anderen. Een ander vriendelijk toelachen en gedag zeggen op straat. Even aandachtig luisteren naar een straatmuzikant of opstaan in de trein voor een ouder iemand zijn simpele kindfulness voorbeelden. Geef eens een compliment of nodig iemand in je huis uit om mee te eten, iemand van wie je weet dat hij eenzaam is of krap bij kas zit. Geef je op voor vrijwilligerswerk of start een inzamelingsactie.

Kortom bij kindfulness ben je niet alleen zachter en liever voor jezelf maar ook naar een ander. Je stopt je (voor)oordelen in de koelkast, staat open voor je omgeving en veroordeelt niet. Je innerlijke criticus snoer je de mond en je laat anderen in hun waarde.

De psychische effecten zijn opzienbarend. Ben jij vaak lief en helpend voor anderen dan daalt het cortisol gehalte (cortisol is ook wel bekend als het stresshormoon) met wel 23%. Vriendelijk zijn voor anderen verlaagt je bloeddruk en je hersenen ervaren een geluksgevoel, er wordt oxytocine aangemaakt (beter bekend als het knuffelhormoon.) Dit knuffelhormoon heeft ook een anti-afging effect, mooi meegenomen toch?

Wat liever zijn voor jezelf en een ander, daar wordt de wereld alleen maar mooier van. Stuur vandaag nog een lief appje naar iemand, laat iemand voorgaan bij de kassa, stop een leuk briefje in een bibliotheekboek of haal eens koffie voor die collega die je eigenlijk niet zo aardig vindt.

Categorie