Hopelijk weet jij deze 5 dingen over therapie

 

Alhoewel het steeds ‘normaler’ wordt om therapie/coaching te volgen, hetzij bij een psycholoog, counselor of een coach, hangt er voor veel mensen nog steeds een mysterieuze wolk omheen. Dat is erg jammer en vaak een gemiste kans om de juiste hulp te vinden. Hopelijk ben jij je bewust van de volgende 5 dingen die bij therapie/coaching horen, zodat jij niet het gevoel hebt een drempel over te moeten bij het zoeken van de juiste psychische hulp.

1- Niets is onbespreekbaar.

Een goede therapeut kijkt niet op van jouw probleem of hulpvraag, en zal er nooit een oordeel over hebben. Hij of zij zal voor jou een veilige omgeving creëren waar jullie samen aan de slag kunnen. Wat je ook wil bespreken, bij een therapeut kan dit veilig, en blijft het tussen de 4 muren waar jullie zitten.

2- Je bent sterker dan je denkt.

Het feit dat je bent doorgegaan laat al zien hoe sterk je bent. Ook al heb je het gevoel dat elke dag een worsteling is, je ‘worstelt’ je er doorheen, wil je probleem (met hulp) aanpakken en in de ogen zien. Hoe krachtig is dat..... mensen zijn vaak geneigd om alles wat fout gaat te benadrukken, de positieve dingen worden dan ‘vergeten’.

foto credits: Kyle Broad via Unsplash.com

3- Echt, je situatie kan beter worden.

Dit komt nooit meer goed, hoe ga ik hier uitkomen? Hoe hopeloos je situatie ook lijkt, geloof me er komt een tijd dat jij je beter gaat voelen. Misschien niet op hele korte termijn, soms hebben dingen tijd nodig, of gaat jouw proces via een omweg, maar je zult zien dat er een tijd komt dat de spreekwoordelijk zon weer voorzichtig gaat schijnen.

4- Je therapeut is ook maar een mens.

Helaas bestaat er geen knop waarop je therapeut kan duwen zodat jij je beter gaat voelen en al je problemen uit de wereld zijn. Elke client is anders en uniek, en elke hulpvraag is uniek. Samen met je therapeut ga jij op zoek, welke weg en handvaten jij nodig hebt om weer in het goede spoor te belanden. Wat bij de een werkt hoeft noodzakelijkerwijs niet bij een ander te werken. 

5- Nee je therapeut veroordeelt je niet.

Hoe kritisch je ook naar je zelf kijkt en hoe streng je ook voor jezelf bent, je therapeut heeft geen oordeel over je handelingen, opvattingen of gedrag. Wil jij dingen bij jezelf veranderen omdat je merkt dat je er last van hebt gaan jullie samen kijken hoe het anders kan, en wat je daarvoor nodig hebt.

Categorie