Hoe verbreek je de relatie met een ‘ik ben zo zielig vriendin’ ?

 

Heb jij ook een “ach ze is zo zielig vriendin” zo’n vriendin die je schuldgevoel aanwakkert? Neem jij ook uitnodigingen aan van die vriendin waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt, omdat je het gevoel hebt dat ze het toch al zo moeilijk heeft.

Soms sluipen deze ‘vriendschappen’ je leven binnen. Het begint met een praatje, daarna een kopje koffie of een lunch, en voordat je het weet zit je in een vliegtuig richting Ibiza en vraag je je af hoe het in godsnaam zo ver heeft kunnen komen.

Foto via Shutterstock

 

Vaak hebben deze ‘vriendinnen’ net iets vervelends achter de rug als je ze leert kennen. Een scheiding, ze is op een vervelende manier ontslagen of heeft niemand waar ze mee kan praten over haar ongelukkige jeugd of huwelijk. En daar ga je weer...want ze is zo zielig. Vaak hebben deze ‘vriendinnen’ geen begrip voor jouw problemen of baaldag, het gesprek wordt altijd weer zo gedraaid dat het over haar ellende gaat.

De vraag is; hoe kap je dit soort ‘vriendschappen’ op een nette manier af?

(Als je dat tenminste wilt, zo niet, stop dan maar met lezen.) Meestal kosten deze ‘vriendschappen’ je veel energie en leveren je niets op. Daarbij was je normaal gesproken waarschijnlijk niet bevriend geraakt met deze persoon omdat jullie, als je er goed over nadenkt, eigenlijk niets gemeenschappelijks  hebben.

1- Ben eerlijk naar je ‘ik voel me schuldig vriendin.’ Vertel haar dat je het niet prettig vindt dat jullie gesprekken vaak een negatieve lading hebben, en dat het bijna altijd over haar misère gaat. Maak haar duidelijk dat het nu echt tijd wordt dat ze een nieuwe baan zoekt, of ophoudt om te treuren om dingen die ze toch niet meer kan veranderen. Laat merken dat je niet meer die troostende schouder bent waar ze te pas en te onpas op kan uithuilen.

2- Een vriendschap  verbreken met iemand die alleen maar neemt, is niet makkelijk. De ‘ik ben zo zielig vriendin’ heeft namelijk een emotionele druk op je gelegd, (zo is de ‘vriendschap’ ontstaan, weet je nog wel?) De oplossing is echter simpel: stop met geven (lees luisteren en begrip tonen.) Je  nemende ‘vriendin’ zal op zoek gaan naar iemand anders die wel wil geven. Nemers vinden namelijk altijd wel een volgend luisterend oor.