F*ck te druk

 

Moe zou je ervan worden, al die mensen die antwoorden op de vraag; hoe gaat het met je? Druk...meestal gevolgd door een langgerekte diepe zucht. Hebben we het met zijn allen echt zo druk, of voelt het alsof we het ontzettend druk hebben? En zo ja, hoe komt het dat we dat gevoel hebben?

Uit onderzoek van SCP blijkt dat met name hoogopgeleiden en tweeverdieners met zorgtaken veel tijdsdruk ervaren. Opvallend is dat anderhalf verdieners nog meer druk ervaren. Dit komt waarschijnlijk omdat bij tweeverdieners de (zorg)taken meer gelijk zijn verdeeld.

foto credits: Jes Hoots via Pexels.com

Niet zo verwonderlijk dat we het gevoel hebben het druk te hebben, werk en privé tijd loopt steeds meer door elkaar. Het wordt normaal gevonden om in je vrije tijd werk-mails te lezen én te beantwoorden. Dan hebben ze het in Frankrijk beter geregeld; daar hebben de vakbonden weten door te voeren dat mensen het recht hebben om ’s avonds hun werk-mails niet meer te beantwoorden. Dat geeft in elk geval meer rust in je spaarzame vrije tijd.

Daarnaast hebben we het druk met allerlei apps, een moeder die je WhatsAppt of het ok is dat haar zoon morgen bij jou komt spelen, die vriendin die nou toch eindelijk met je wil gaan lunchen en je sportmaatje die vraagt of je vrijdag nou wel of niet mee gaat hardlopen. Iedereen verwacht zo snel mogelijk antwoord, en jij WhatsAppt je een slag in de rondte. Iedereen kan je altijd en overal bereiken en dat zorgt dat jij je opgejaagd, gehaast en druk voelt.

Door onze 24 uurs maatschappij gaat alles altijd door, en vervagen de grenzen. Zo heb je nachtwinkels, sportscholen die ook ‘s’nachts open zijn en take-away’s die 24 uur per dag maaltijden bezorgen. Daardoor heb je veel vrijheid en mogelijkheden dat is zeker waar, het vervagen van grenzen zorgt echter ook voor gevoelens van haast.

Laat je telefoon eens thuis, ik weet uit ervaring dat het relaxed is om niet bereikbaar te zijn. Wil jij toch werken in je vrije tijd, spreek dan een tijd met jezelf af, bijvoorbeeld zondagochtend van 10 tot 11. En wat is er mis om niet meteen te reageren op alle WhatsAppjes, doe dat pas als je er zin in hebt en is dat de volgende dag, so what... Regelmaat kan ook helpen om het gevoel van tijdsdruk te verminderen. Samen ontbijten bijvoorbeeld, zonder telefoons iPads of TV. En claim je family time, zonder app natuurlijk. Je zult het misschien niet geloven maar ook daarvoor bestaat een app, de iD Family Time app.

Categorie