Flikker op met je positief denken

 

Je kent ze vast wel, mensen die zeggen dat je positief moet denken. Doe je dit niet, tja dan roep je het onheil over jezelf af, en zul je je doelen nooit bereiken. Je zult die promotie niet krijgen, je bedrijf zal niet gaan groeien en dat concert waar je zo graag naar toe wilt, vergeet het maar...het gaat jou niet lukken om daar kaartjes voor te bemachtigen. Eigen schuld, dikke bult, had je maar positiever moeten denken i.p.v. je zorgen te maken en je twijfels uit te spreken.

Foto credits: Jason Appleton via Pexels.com

Wat een nonsens, flikker op, zou ik soms willen zeggen tegen al die positievelingen. Voor een promotie zul je hard moeten werken, een factor geluk moeten hebben, en een netwerk kan ook heel zinvol zijn. En die kaartjes...wellicht met al je vrienden tegelijk inloggen en een weesgegroetje bidden, oftewel fingers crossed.

Hoe deprimerend is het trouwens om bij alles wat er misgaat te moeten denken dat het je eigen schuld is. Sommige levensgebeurtenissen zijn door positief te denken niet ineens minder erg. Wat te denken van een overlijden, of ziekte van een dierbare. Kinderen die misbruikt worden of ouderen die op straat of in hun eigen huis worden overvallen. Dat is niet ok, daar mag je best tranen om laten, of de wereld even verrot schelden. Sterker nog, dat kan enorm opluchten, en hoort bij een 'gezond' verwerkingsproces.

Maakt dat mij een tegenstander van positief denken? Niet helemaal, positief denken kan je zeker helpen bij dingen waar je tegenop ziet. Een sollicitatie, presentatie of stoppen met roken bijvoorbeeld. Ik benoem mezelf echter eerder als een rationeel denker. De RET therapie die ik in mijn praktijk regelmatig gebruik bij bijvoorbeeld faalangst, een laag zelfbeeld of een negatief lichaamsbeeld is gebaseerd op rationeel denken. Met rationeel denken kun je overbodige, zinloze drama uit je leven bannen. Hoe fijn is dat...no more drama in your life.

Categorie