Dit gebeurde er door mijn social media stop

 

Een social media stop van een maand. 3 november besloot ik een social media stop in te lassen tot 3 december. Ja ik....die behoorlijk actief is op social media vanaf dag 1, ik ben nog van de generatie Hyves, need i say more... maar waarom dan? Ik was me al een tijdje bewust van het feit dat social media mij niet alleen plezier, maar vaak ook irritaties opleverde. Mensen vinden het soms te makkelijk (naar mijn gevoel) om te schrijven wat ze denken, zonder rekening te houden met het gevoel van anderen. De advertenties die je om de oren vliegen, en mensen die je willen toevoegen aan hun “vriendengroep” alleen maar, om zo hun bedrijf te kunnen promoten. 

gelukkig is er ook veel positiefs te melden over social media. Zo ben ik altijd op de hoogte van nieuwe hotspots, voorstellingen, geboortes, huwelijken, verjaardagen en weet ik het als er iets leuks of interessants georganiseerd wordt. En eerlijk is eerlijk, ook voor mijn bedrijf heeft social media veel positiefs gedaan, zeker in de periode van mijn online lifestyle magazine.

foto via Shutterstock

Wat heeft de Stop mij opgeleverd?

1- Minder schermtijd: het scrollen door je social media accounts kost stiekem best veel tijd. Je bent zo een kwartier of half uur verder...deze tijd heb ik nu gebruikt om bijvoorbeeld een boek te lezen, in de tuin te werken, hardlopen of te wandelen met de hond. Normaal gesproken lees ik alleen boeken als ik vakantie heb, nu had ik daar dus ook tijd voor.

2- Ik hield geld over: op social media wordt je continu geconfronteerd met prikkels: een aanbieding voor een weekendje weg of de laatste Nike hardloopschoenen, om nog maar te zwijgen over alle nieuwe kleding-collecties of afgeprijsde items. Voor een fashion addict zoals ik ben, is dit niet echt gunstig voor je portemonnee. Zonder die prikkels verdwijnt die behoefte, je hebt niet het gevoel iets te missen.

3- Quality time met de mensen waar je op dat moment mee bent: tijdens etentjes heb je meer echt contact. De behoefte om een foto te maken van je gerecht, of van mijn lieve Labradoodle Puck die tijdens dat etentje lekker onder de tafel ligt te pitten is er niet. In plaats daarvan geef ik Puck een extra knuffel en mijn tafelgenoot extra aandacht.

Al met al heb ik voor mijn gevoel niets gemist. Volgens anderen wel: vaak hoorde ik de opmerking “ja, dat heb je dus gemist he..” als er nieuwtjes werden uitgewisseld. Zelf had ik dat gevoel niet, natuurlijk hoor je sommige dingen wat later, maar is dat erg?

En nu de hamvraag; ga ik helemaal stoppen met social media?

Nee voorlopig niet, wel ga ik mensen en bedrijven waarvan ik vind dat ze voor mij weinig tot niets toevoegen, ontvolgen of ontvrienden. Een soort van Marie Kondō opruiming, zodat de positieve kracht van mijn social media weer meer zichtbaar wordt.