De kerstgekte

Als je bedenkt dat Jozef, Maria en hun kindeke Jezus een kale stal als eerste verblijfplaats hadden, is het best wel gek dat kerstmis een feest van overvloed en over-consumptie is geworden. Het lijkt wel of het ieder jaar mooier, groter en gekker moet.

Was het vroeger heel normaal om elk jaar de boom op dezelfde manier te versieren (denk zilveren ballen, zilveren sliertjes, de ornamenten die nog van oma waren geweest, en prikkend engelenhaar.) Nu heb je bij voorkeur elk jaar een ander thema in je boom of bomen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is geschikt om in je kerstboom te hangen. Van beren, koekjes, fotolijsten (ik ken serieus iemand die de boom versierd had met ingelijste foto’s van al haar exen) tot barbies.

Het zal me benieuwen wat dit jaar de dresscode is, de ugly christmas sweater en de matching christmas pyjamas zijn de revue al gepasseerd. Wellicht gaat we ons dit jaar massaal in Rudolph the red nosed reindeer pakken hullen.

Als kind aten wij thuis met kerst elk jaar het zelfde menu, door mijn moeder met zorg bereid; zondagse soep (oftewel bouillon) een krabcocktail geserveerd in onze mooiste wijnglazen, konijn in het zuur en als toetje hemelse modder, beter bekend als chocolade mousse. Elk jaar hetzelfde en elk jaar even lekker. Nu is er vaak al maanden van te voren stress over hét kerstmenu en de aankleding van de tafel. 

 

Laat ik maar niet beginnen over de cadeaus, per persoon besteedt de gemiddelde Nederlander €125 aan cadeaus. Heel fijn voor de detailhandel, dat is zeker waar. Wat minder fijn is: een groot gedeelte van deze cadeaus beland in een la of wordt doorgegeven aan iemand die het vervolgens ook in een doorgeef-la mikt.

Ikzelf heb jarenlang aan de kerst-gekte mee gedaan, in oktober stond mijn kerstboom al in de woonkamer en in november was de rest van het huis aan de beurt. Onze kerstavonden hadden altijd een thema, zo hebben we onder andere gala, western, de lelijkste kersttrui en Dickens gehad. Om over de hoeveelheid cadeaus nog maar te zwijgen.

Uiteraard vieren wij ook dít jaar kerstavond, met cadeaus, maar dit jaar één cadeau per persoon. Een thema hebben we niet, alhoewel.....ik maak er het “one big happy family” thema van. Uiteindelijk is dat het belangrijkste; de mensen (en dit jaar voor het eerst onze hond Puck) waar je van houdt dichtbij je hebben. 

Categorie