Alleen zijn zonder je eenzaam te voelen kun je leren.

Ikzelf kan erg genieten van me myself and I time, en heb er geen moeite mee om uren of zonodig dagen, in mijn eigen gezelschap te verkeren. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen, ik ken mensen die 5 minuten zonder gezelschap al lastig vinden, laat staan een hele dag of erger, een heel weekend.

Toch loont het de moeite om te ontdekken dat alleen zijn heel verrijkend kan zijn, en zeker niet hetzelfde is als eenzaam zijn. Heb jij moeite met alleen zijn, dan zijn de volgende tips en voordelen van het alleen zijn voor jou bedoeld.

Comfortabel alleen zijn kun je leren, net zoals je hebt leren lopen en fietsen.

1- Zoek iets waarmee je jezelf kunt ontwikkelen, of iets wat je al lang van plan was om te doen maar waar het steeds niet van kwam. Ga een vreemde taal leren, volg online of life yogalessen, begin met hardlopen of verdiep je in fotografie. Bezoek een wellness centrum of neem thuis een uitgebreid bad en facial.

2- Heb jij zin om in het weekend 2 Netflix seizoenen te bingewatchen of om de hele dag op de bank in je joggingpak te lezen, dat kun jij gewoon lekker doen. Niemand die er iets van vindt of zegt. Ook niet als jij pas ‘s avonds voor het eerst onder de douche springt trouwens.

Foto credits: Aziz Acharki on Unsplash

3- Probeer eens bewust te unpluggen als je alleen bent. Leg je telefoon en laptop weg en ga eens een dag niet online. Geniet van het moment en zie wat de dag je brengt. Ga naar de markt op zaterdag, drink een kop koffie op een terras, bezoek een tentoonstelling, museum of ga shoppen. Sta open voor wat er op je pad komt.

4- Realiseer je dat alleen zijn niet betekent dat je eenzaam bent. Comfortabel alleen zijn kun je leren, net zoals je hebt leren fietsen en autorijden, in het begin is het spannend en een beetje eng, maar zoveel te vaker je oefent zoveel te makkelijker en fijner het wordt.

5- Maak van je alleen tijd een win/win situatie. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of meld je aan om eenzame ouderen een bezoek te brengen. In Nederland voelt de helft van de ouderen zich regelmatig eenzaam. Op die manier maak je anderen gelukkig en jezelf ook. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen zich gelukkiger voelen en een hoger zelfbeeld hebben.

Dus ga gewoon in je eentje naar die film of tentoonstelling. Ga lekker een stuk wandelen, op vakantie, vrijwilligerswerk doen of schrijf je in voor die cursus. Je zult zien dat jouw alleen tijd soms je beste vriend zal zijn.