6 vragen die je moet stellen aan je potentiële huisgenoot

Ga jij of je zoon/dochter binnenkort op kamers en zoek je nog een huisgenoot om de kosten en de gezelligheid te delen, dan wil je natuurlijk het liefst iemand die goed bij jou en je levensstijl past. Tijdens het hospiteren krijg je natuurlijk een eerste indruk van de potentiële kandidaten. Die laten zich van hun beste kant zien, om zo kans te maken op de felbegeerde woonruimte. Andersom geldt hetzelfde, als zoekende wil je het liefst bij huisgenoten wonen die bij jou passen. Niets zo oncomfortabel als je een vreemde voelen in je eigen huis.

Het is dus belangrijk om de juiste vragen te stellen, zowel als aanbieder als kamerzoekende. Wat zijn belangrijke vragen die je kunt stellen?

1- Wat doe je in de weekenden en in je vrije tijd?

Als iemand aangeeft elk weekend flink op te stap te gaan nadat er eerst ingedronken is bij iemand, en jij houdt van rust en een yogalesje thuis in je vrije tijd, zou dit misschien niet een goede match kunnen zijn. Tevens ontdek je met deze vraag of er gezamenlijke interesses zijn.

2- Heb je een vriend/vriendin een hoe vaak zijn jullie waar bij elkaar?

Mocht je eventuele huisgenoot een partner hebben die van plan is 80% van de tijd in jullie huis te bivakkeren is dat wel zo prettig als je dat van te voren weet. Zeker als jij dat niet ziet zitten.

Foto credits: Rawpixel via Pexels.com

3- Ben je huishoudelijk en hou je van koken?

Ben jij zelf een chaoot die het liefste kant en klaar maaltijden eet, en neem je het niet zo nauw met hygiëne, dan ben je wellicht niet op zoek naar een pietje precies die zich ergert aan jouw rotzooi.

4- Hoe sta je tegenover het verdelen van de taken en hoe zie je dat voor je?

Een belangrijke vraag als je je woonruimte een beetje schoon en opgeruimd wilt houden. Ook het doen van de gezamenlijke boodschappen zoals schoonmaakmiddelen en wc papier hoort bij deze  taken.

5- Wat verwacht je van je huisgenoot?

Sommige mensen verwachten een vriendschap en anderen zoeken alleen iemand om de kosten mee te delen. Wel zo handig als jullie een beetje op een lijn zitten qua verwachtingen. Het kan behoorlijk verstikkend of teleurstellend voelen als de een een vriendschap probeert te bewerkstelligen, terwijl de ander daar absoluut geen behoefte aan heeft. 

6- Rook je?

Als jij zelf rookt heb je er waarschijnlijk geen problemen mee, maar is dat niet het geval en de ander rookt wel, is het belangrijk om af te spreken waar er gerookt mag worden en waar niet.

Categorie