5 dingen die effect hebben op je libido

Je hebt de hele dag gewerkt, daarna je kids bij de B.S.O. opgehaald, boodschappen gedaan, gekookt, kids in bad en naar bed gebracht, en vervolgens ben je op de bank geploft. Je bent kapot, en hebt maar 1 wens; Netflix, chillen en op tijd naar bed. Seks??? Daar moet je echt niet aan denken, daar ben je veel te moe voor, je libido staat op standje nul.

Vermoeidheid kan je libido inderdaad verminderen, en dat gebeurt bij iedereen zo nu en dan, niks mis mee als het van voorbijgaande aard is. Problematischer kan het zijn als je libido langdurig ver te zoeken is. Wat zijn nog meer mogelijke oorzaken voor een laag libido.

1- Medicatie:

Slik jij antidepressiva, bloeddrukverlagende medicatie, antipsychotica of een anticonceptiepil dan kan het zijn dat deze als bijwerking een verminderde libido hebben. Als het goed is heeft de arts die deze middelen aan je voorschrijft dit met je besproken. Je kunt de arts altijd om een aternatief middel vragen, mocht jij hier last van hebben.

2- Een negatief lichaamsbeeld:

Heb jij moeite met je eigen lijf, en voel je je niet comfortabel dan is het waarschijnlijk een flinke stap om je naakt aan een ander te laten zien. Je zou hier met iemand over kunnen praten, om er zo achter te komen hoe reëel je lichaamsbeeld is en wat je zou kunnen doen om je wel comfortabel te voelen.

Foto credits: Vidar Nordli-Mathisen via Unsplash.com.

3- Zwangerschap of het geven van borstvoeding:

De hormonen gieren door je lijf, misschien ben je wel misselijk in het begin van je zwangerschap, of ben jij een van de pechvogels die de volledige zwangerschap zo ziek is als een hond. Je lijf veranderd, je bent je bewust van het kindje wat je bij je draagt, en op het einde van je zwangerschap ben je blij als je een houding in bed hebt gevonden die een beetje comfortabel is. Allemaal factoren die kunnen zorgen voor een verminderd libido. Met de nadruk op kunnen, er zijn namelijk ook zwangere vrouwen die er geen genoeg van kunnen krijgen, tja, de hormonen.....

4- Als het pijn doet:

Lijkt me duidelijk, als seks pijnlijk is gaat je de zin wel over. Ga met dat soort klachten altijd naar de huisarts. Soms kan een glijmiddel helpen, maar heb jij last van bijvoorbeeld de aandoening vaginisme, is een glijmiddel zeker niet voldoende. Bekkenbodem-fysiotherapie, een verwijzing naar een specialist of gesprekken met een psycholoog kunnen je wellicht helpen.

5- Stress:

Dit zal je niet verbazen, stress in welke vorm dan ook; relatieproblemen, chronisch slaaptekort of problemen op je werk zijn mogelijke stress veroorzakers. Je hoofd is dan bezig met alle dingen die je stress bezorgen, en niet met seks waarschijnlijk. Probeer er achter te komen wat je nodig hebt om geen, of minder last te hebben van stress. Een psycholoog of lifestyle coach kan je hierbij helpen.

Categorie