4 tips voor thuiswerkers

4 tips voor thuiswerkersWerken vanuit je eigen huis kan zowel een zegen als een vloek zijn. Heerlijk om in je joggingpak je eerste mails te beantwoorden, en tussendoor een wasje te draaien. Maar soms is het ook lastig om je focus te houden, en ben je minder productief dan je eigenlijk zou willen zijn. Ik heb enkele tips voor je om je tijd efficiënt te verdelen, en zo een perfecte thuiswerk situatie te creëren.

Gebruik de Pomodoro techniek

Deze techniek werd bedacht door Francesco Cirillo. Bij deze techniek bepaal je van te voren welke taken je gaat doen. Deze taken schrijf je op. Vervolgens werk je in blokken van 25 minuten, na elke 25 minuten werken neem je 5 minuten pauze. Heb je 4 blokken van 25 minuten gewerkt, neem je een langere pauze van 30 minuten. Francesco gebruikte voor zijn techniek een kookwekker in de vorm van een tomaat, vandaar de naam Pomodoro techniek.

Zorg voor een constante ochtendroutine.

In principe zou je ochtendroutine bij een thuiswerkdag hetzelfde moeten zijn als bij een kantoor werkdag. Zet je wekker op dezelfde tijd, douche en kleed je aan alsof je afspraken hebt. Dit zorgt ervoor dat je dezelfde mindset creëert. Wanneer jij in sweatpants languit op de bank met je laptop op schoot zit te werken, ben je zo goed als zeker veel minder productief dan wanneer jij representatief aangekleed aan een tafel zit te werken.

Claim een vaste werkplek voor jezelf.

Ik begrijp dat niet iedereen een kamer in zijn of haar huis over heeft, om er een kantoor van te maken. Probeer echter om een vaste werkplek te hebben, de helft van de eettafel, een kleine tafel in een van je slaapkamers, of desnoods je bed in de slaapkamer met de deur dicht, zodat iedereen in huis begrijpt dat als je daar bent, je aan het werk bent en dus niet gestoord wilt
worden.

Maak een rooster.

Maak jij geen gebruik van de Pomodoro techniek, maak dan in elk geval een rooster voor jezelf. Neem daarin ook je maaltijden, wandelingen met de hond, en sportmomenten in op. Een rooster zorgt voor structuur en overzicht, en maakt het makkelijker om je focus te behouden.

Categorie