4 dingen waar je onmiddellijk mee moet stoppen…

 

Nu 2018 alweer bijna de overstap maakt naar 2019, is het de moeite waard om te kijken of 2018 je de persoonlijke ontwikkeling heeft gebracht die je voor ogen had. Is je antwoord nee, is het wellicht de moeite waard te onderzoeken wat je heeft tegengehouden. Wat waren je hindernissen? Vaak is de manier waarop je denkt je grootste barrière. We weten allemaal wat je moet doen om gezonder te leven, maar wat je moet doen of laten om gezonder te denken, is vaak lastig.

Vaak zorgen vaste gewoontes ervoor dat je in bepaald patroon beland, wat je door anders te denken makkelijk kunt doorbreken en overwinnen. 4 gewoontes waar je eigenlijk onmiddellijk mee zou moeten stoppen zijn:

1- Proberen het iedereen naar de zin te maken.

Zeg niet dat je deze nog nooit gehoord hebt. Hoe vaak heb jij al ja gezegd terwijl je nee bedoelde? Hoe vaak heb jij je in allerlei bochten gewrongen om het de ander naar de zin te maken? Wat oh, oh, anders vinden ze me niet aardig. So what...niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Als jij iemand iets vraagt en diegene zegt nee, vind je hem of haar dan niet aardig? I rest my case...de wereld vergaat niet door nee te zeggen. Als je het lastig vindt om nee te zeggen begin dan met kleine dingen, zeg bijvoorbeeld nee tegen de overblijfmoeder die je vraagt om haar beurt over te nemen.

2- In het verleden blijven hangen.

Een van mijn favoriete spreuken is: wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat met zijn rug naar de toekomst. Het is soms zinvol om te reflecteren, maar blijven hangen in dingen die je niet meer kunt veranderen is volkomen zinloos. Het is namelijk al gebeurd, richt je op het hier en nu. Als jij vol overgave in het heden leeft, is je brein niet bezig met het verleden. Begin vandaag nog met je ontdekkingstocht, en geniet van de alledaagse dingen op het moment zelf.

3- Stop met de gedachte; wat als.....

Net zoals blijven hangen in het verleden is de gedachte wat als....volkomen zinloos. Je wist het misschien nog niet maar ook de toekomst kun je niet voorspellen. Wil jij stoppen met roken, en verbind jij daaraan; ja maar wat als ik dan dikker wordt... Of gaat je kleine meid voor het eerst alleen met vriendinnen op stap en verbind jij daaraan; ja maar wat als ze iets in haar drankje doen...ik heb nieuws voor je; die gedachtes gaan je niet helpen. Beter is het om te bedenken wat er positief is, als ik stop met roken zal ik gezonder worden. Als mijn meisje met vriendinnen gaat stappen, heeft ze weer een belangrijke stap in haar ontwikkeling gezet.

4- Bang zijn voor verandering.

Begin jij aan een nieuwe baan, staat er een verhuizing voor de deur, is er een einde gekomen aan je relatie of ga je in je uppie een verre reis maken? Word jij onzeker en bang bij de gedachte aan deze veranderingen? Het zit in ons systeem om bang te zijn voor het onbekende, zie het echter als een oefening om te groeien. Zo veel te vaker jij dingen doet die je angst inboezemen, zo veel te makkelijker het wordt. Laat je angst niet in de weg staan van je groei en je dromen.

Categorie