3 dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand in de rouw

Misschien heb je zelf ooit een dierbare verloren, of ken je iemand bij wie dat het geval is. Hopelijk  is het jou bespaard gebleven en zijn al je dierbaren nog fijn om je heen. Toch zal er onherroepelijk een tijd komen in je leven dat je te maken krijgt met het overlijden van iemand die belangrijk voor je is, of je ontmoet iemand bij wie dat gebeurd is.

In dat laatste geval wil je uiteraard de juiste woorden vinden om iemand te troosten. Het kan ook zijn dat je je ongemakkelijk voelt en dan maar niets vraagt of zegt, of je probeert iemand te ontlopen. Te vaak hoor ik van cliënten die in de rouw zijn, dat ze geconfronteerd worden met mensen die snel een andere kant op lopen, of in de supermarkt een andere gang induiken. Mijn advies is om dat vooral niet te doen, vraag hoe het gaat, laat merken dat je begaan bent.

Wat zijn nog meer no go’s om te zeggen of vragen aan iemand in de rouw?

Foto credits: Pexels.com

1- Als ik wat voor je doen kan moet je het zeggen...

Iemand in de rouw wil niet hoeven vragen om hulp. Vraag jezelf af wat je voor diegene zou kunnen betekenen. Regelmatig een appje, een arm om iemands schouder of telefoontje kan al heel waardevol zijn. Haal hem of haar eens op, en ga koffie drinken in de stad. Stuur een kaartje, doe boodschappen, breng een maaltijd, nodig hem of haar uit om bij jou te eten of ga eens onverwachts langs om te vragen hoe het gaat.

2- Waren jullie close?

Deze vraag is niet relevant, als iemand close was met de overledene is er veel verdriet. Maar ook als hij of zij minder, of helemaal niet close was kan iemand verdriet of gevoelens van wanhoop, schuld of zelfs boosheid ervaren. Deze gevoelens kunnen behoorlijk heftig en verwarrend zijn en worden vaak versterkt door het overlijden.

3- Je ziet er goed uit, volgens mij gaat het wel redelijk met je hè?

Je kunt aan de buitenkant niet zien hoe iemand zich voelt. Als iemand er verzorgd uitziet wil dat niet zeggen dat het goed met diegene gaat. De aanname dat het wel redelijk goed gaat, kan als pijnlijk en respectloos worden ervaren.

En last but not least; ‘inspirerende’ teksten als:

Je krijgt nooit meer op je bordje dan je aankan.

Alles heeft een reden.

Je zult hier sterker uitkomen.

Er komt een tijd dat het beter gaat, hier moet je even doorheen.

Och, het is maar beter zo.

Laat je ook beter achterwege, daar zit iemand in de rouw echt niet op te wachten. Weet je niet wat je moet zeggen om troost te bieden, zeg dát dan. “Ik weet niet zo goed wat ik kan zeggen om je te troosten” is zeker een goed begin.

Categorie