Waarom detoxen complete onzin is

De zomer is in aantocht en dat betekent dat bijna iedereen weer bikini-proof voor de dag wil komen. Al een aantal jaar is het helemaal hip om een detox kuur te ondergaan om zo je lichaam te “ontgiftten.” Ben je dat van plan, kun je je de moeite besparen, je kunt je lichaam namelijk niet reinigen door middel van een detox kuur. Sterker nog, je lichaam kan dat prima zelf.

Een gezond lichaam heeft nieren, een lever, en longen die continu zorgen voor een detox kuur.

We kunnen de lever niet helpen afvalstoffen te verwerken. Helemaal niets van wat je extern doet of toedient, zorgt ervoor dat de lever sneller of beter kan werken. De lever raakt ook niet overbelast doordat het schadelijke stoffen moet afbreken (bijvoorbeeld alcohol, suiker en cafeïne.) Dat is namelijk zijn werk. Als jij gezond eet en elke dag beweegt kan je lever prima zijn taak vervullen.

Foto credits: Azamat Zhanisov via Unsplash.com

Ook stoffen als E-nummers kan het lichaam heel goed zelf afbreken. Daar is jaren wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en we weten precies hoe dat proces verloopt, en dat alle E-nummers weer fijn uit je lijf gebonjourd worden.

Kortom als je gevarieerd eet, dan herstelt je lichaam de balans vanzelf. Detox-kuren helpen je lichaam daarbij niet. Zelfs dioxines en kwik die je vaak vindt bij roofvis, worden door het lichaam (weliswaar langzamer) afgebroken.

Daarbij een, twee of soms wel drie weken alleen op fruitsappen, thee of klei leven is niet echt aan te raden. Je mist dan een tijdlang essentiële voedingstoffen. Koolhydraten en suikers krijg je daarentegen te veel binnen. In plaats van een detox kuur kun je beter gewoon regelmatig bewegen, op je voeding letten en zorgen dat je voldoende slaapt. Dat zet op den duur veel meer zoden aan de dijk.

Categorie