onderzoek toont aan: Influencers geven vaak ongezond dieet advies

Uit onderzoek wat gepresenteerd werd op het European Congress on Obesity in Glasgow  blijkt dat je de adviezen van (in dit geval Engelse) food bloggers/influencers maar beter niet te serieus moet nemen. Sterker nog sommige adviezen, zo toonden de onderzoekers aan waren ronduit slecht voor je gezondheid.

Hoofdonderzoeker Christina Sabbagh ontdekte, dat veel adviezen en diëten die in de blogs werden beschreven, nergens op gebaseerd waren. Er werden zogenaamde feiten beschreven die niet onderbouwd konden worden en eigenlijk alleen maar de persoonlijke mening van de desbetreffende blogger weerspiegelden. Veel van deze diëten bevatten niet de juiste voedingstoffen en leveren niet de energie die je nodig hebt.

Foto credits: Rawpixel.com via pexels.com (de meisjes op deze foto waren niet betrokken bij het onderzoek)

De onderzoekers onderzochten de adviezen en diëten van bloggers die meer dan 80.000 volgers hadden en een actieve food/dieet blog onderhielden. De laatste 10 recepten van deze blog werden getoetst op voedingswaarden en de aanwezigheid van bijvoorbeeld zout en suiker. Bij een score van 75% werd er een voldoende genoteerd. De trieste waarheid is dat slechts een blogger die score haalde. De laagste score die gemeten werd was een schamele 25 %.

De conclusie van Christina en haar team is dat de meerderheid van de bloggers/influencers niet beschikken over de nodige voedings-kennis en hun persoonlijke mening presenteren als een “gezonde” manier om gewicht te verliezen.

Haar advies is om niet zomaar klakkeloos adviezen van bloggers/influencers over te nemen. Ze ziet het als een potentieel gevaar voor de gezondheid. Vooral jonge meisjes zijn beïnvloedbaar. En bloggers met meer dan 80.000 volgers hebben natuurlijk een behoorlijk groot bereik. Hoe mooi de foto’s van de sixpacks en slanke taille dan ook moge zijn ( vaak gefotoshopt ) denk na voordat je een bepaald dieet gaat volgen, en check of de blogger voldoende kennis in huis heeft om zijn of haar adviezen op te volgen.

Categorie