Food-swap is dé foodtrend van 2019

De term food-swap bestaat al lang. Letterlijk betekent het: ruilen van voeding. Deze trend ontstond in Brooklyn New York. Daar werd een kleinschalige markt georganiseerd waar mensen hun eigen voedsel-producten konden ruilen voor andermans zelfgemaakte of zelf verbouwde producten. Proeven bij elkaar was toegestaan en al snel werden deze markten in de rest van Amerika en in Europa overgenomen.

In 2019 wordt de term food-swap echter ook gebruikt om de trend aan te duiden waarbij je een ongezond ingrediënt vervangt door een gezond alternatief. Denk bijvoorbeeld aan de pizzabodem van bloemkool en de courgette-spaghetti.

Gelukkig zijn mensen zich steeds meer bewust van het effect van voeding op je gezondheid. De gemiddelde hedendaagse consument leest aandachtiger de ingrediënten-lijst van producten in de supermarkt en kiest vaker voor biologische producten.

Als inspiratiebron heb ik 5 food-swaps voor je.

  1. Broccoli of bloemkool-rijst in plaats van witte rijst.
  2. Zoete aardappel frieten in plaats van de gewone frieten. Extra lekker maak je de zoete aardappel frieten door er wat gedroogde oregano over te strooien.
  3. Courgette schijven in plaats van lasagne bladen. Superlekker, boordevol kalium, koolhydraat-arm en courgette bevat weinig calorieën.
  4. Banaan in plaats van suiker. Hou jij van bakken, gebruik dan eens banaan in je cake, taart of muffin recept. Veel gezonder en net zo zoet.
  5. Kikkererwten in plaats van borrelnootjes. Dit is echt een topper. Neem een kom, hussel daarin de kikkererwten (die je eerst hebt laten uitlekken en  drooggemaakt) met een beetje biologische olijfolie. Daarna voeg je naar keuze kruiden toe. Ik zelf vind paprika en cayennepeper lekker, want ik hou van spicy. Zorg ervoor dat de kikkererwten bedekt zijn met een laagje kruiden. Vervolgens gaan de kikkererwten ongeveer 20 minuten in de oven (200 graden) tussendoor wel een of 2 keer husselen en smullen maar.

Redactionele auteursvermelding hoofdfoto: Photo Kit / shutterstock.com

Categorie