De allerlekkerste gezonde hamburger.

Ik ben gek op hamburgers en dan natuurlijk het liefst zelfgemaakte. King of the burgers is mijn schoonzoon Kyle, die helaas samen met mijn dochter Katinka veel te ver weg in Australië woont. Dus zal ik zelf aan de slag moeten. Zoals jullie inmiddels wel weten ga ik bij voorkeur voor de healthy variant. Het volgende healthy recept is van Jamie Oliver en is echt verrukkelijk.

Jamie gebruikt in dit recept rundergehakt, dit is veel minder vet en bevat net zoveel eiwitten.

 

Ingrediënten:
Voor 6 personen

• 2 kleine rode uien
• 100 ml balsamicoazijn
• 500 g mager rundergehakt
• 1 blik cannellinibonen (zowel bij de Jumbo als de AH te koop)
• 1 ei
• 6 volkoren zachte bolletjes
• 2 el sesamzaad
• 500 gram witte kool
• 3 el yoghurt
• 1 tl mosterd
• 1 tl chilivlokken
• 1 citroen
• olijfolie
• 1 bol mozzarella (125 g)
• 2 takjes verse rozemarijn
• 2 rijpe gemengde tomaten
• 100 g rucola

bereiding:

1-Verwarm de oven voor tot 200 °C. Pel de uien, snijd ze in dunne ringen en doe ze in een kom. Voeg de balsamico toe en een paar flinke snuffen zeezout.

2-Doe het gehakt met een flinke snuf zwarte peper en een snufje zout in een andere kom. Giet de bonen af en voeg ze toe. Splits het ei, doe de dooier bij het gehakt en bonen en kneed alles goed door elkaar.

3-Klop het eiwit los en snijd de bolletjes open. Kwast het kapje in met eiwit en bestrooi het met sesamzaad.

4-Trek de verlepte buitenste blaadjes van de kool en snijd de rest heel fijn.

5-Doe de gesneden kool in een grote kom. Voeg de yoghurt, mosterd, chilivlokken, het citroensap en een snufje zwarte peper toe en schep om.

6-Verdeel het burgervlees in zes gelijke porties en vorm er balletjes van. Zet twee grote koekenpannen met antiaanbaklaag op matig hoog vuur met in elk 1 theelepel olie. Of je gebruikt de bbq zoals wij vaak doen, ja ook in de winter.

7-Leg in elke pan drie balletjes en druk ze voorzichtig plat tot een dikte van 2 cm. Bak de burgers 2 minuten, of tot ze goudbruin zijn, en keer ze om.

8-Leg een plakje mozzarella op elke burger, ris de rozemarijn en strooi die om de burgers heen. Zet de burgers 2 minuten in de oven zodat de mozzarella kan smelten. Leg de broodjes ernaast om op te warmen.

9-Snijd de tomaten in plakjes, verdeel die over de onderste helften van de broodjes, beleg ze met de burgers, rozemarijn en balsamico-uitjes en zet de kapjes erop.

10-Schep de koolsla en rucola door elkaar en enjoy.

(Dit recept komt uit het boek 'Jamie’s Super Food voor familie en vrienden'  van Jamie Oliver (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).

Categorie